Robert Ljung tog steget till nästa nivå

Bollnäsbaserade Ljungs Bygg grundades 2008 och har under åren kommit att förknippas med trygghet, långsiktiga och nära kundsamarbeten samt stor lokalkännedom. Bolagets VD Robert Ljung, som fick den prestigefulla utmärkelsen ”Årets Företagare i Bollnäs 2021”, var den första att ansluta sitt företag till Rotundagruppen.

 

Ljungs Bygg har visserligen högt i tak, men en VD och en anställd sitter ändå på olika stolar. För Robert Ljung är mentorskapet han upplever i Rotundagruppen en av de viktigaste fördelarna.

– Jag som ägare var tidigare ensam i mycket, exempelvis personalfrågor och anbudsskeden. Att plötsligt ha någon att dela idéer och tankar med är guld värt. M3 Bygg och de andra har ju också varit ”nya” och gjort resan. De är smarta och duktiga, förklarar Robert.

Idag behöver Robert bara lyfta luren för att kunna prata med likasinnade i chefsposition. Och alla frågor är bra frågor. Stödet han får från de övriga företagen i gruppen ger råg i ryggen och hjälper honom att våga fatta beslut.

– Det kan lika gärna handla om att ompröva ett beslut, att någon bromsar dig. Att bolla med kloka människor är faktiskt ovärderligt.

En smidig övergångsperiod

Att ansluta till en större helhet kräver så klart en del möten och administrativ huvudvärk. Det är inte bara att ”klicka hem något på en webbshop”, för att använda Roberts egna ord. Men övergången var väl förberedd av Rotundagruppen.

– För mig var den största utmaningen snarare att informera medarbetarna, men även det gick supersmidigt. De tycker också att satsningen är något positivt. Alla känner sig delaktiga och får lite ”go” när det händer saker, säger Robert.

Ringar på vattnet

En tid har gått sedan Ljungs Bygg tog ”det berömda steget”. Och Robert märker skillnad på många olika sätt.

– Det som ändrats mest är att vi drar nytta av de andras sätt att jobba. M3 Bygg är förvisso mycket större än Ljungs, så vi kan inte ha exakt samma rutiner, men vi har fått bra hjälp att ta tag i vissa delar som gör att vi kan växa mycket tryggare. De ger oss stöd i vårt sätt att arbeta där vi tidigare varit svaga.

I vissa affärer har beställare specifika krav som Roberts och hans medarbetare inte kan uppfylla på egen hand. Men genom företagsgruppen finns den möjligheten. Det kan till exempel handla om viss omsättning eller en speciell kompetens.

Ett kvitto på framgång

– Att ingå i Rotundagruppen utökar utbudet på affärer för oss. Och i ett större sammanhang är så klart den varumärkesbyggande aspekten viktig. Du blir mer igenkänd och delaktig i något större, på fler orter. Framåt ser han stora möjligheter att fortsätta göra avtryck, både för sitt eget företag och för Rotundagruppen. – Vi hoppas att Rotunda som helhet och alla dotterbolagen ska fortsätta utvecklas. Att vi blir fler och skaffar starkare varumärken tillsammans. Det är en ära att få vara med. Det säger mycket om vårt företags framgångar, ett kvitto på att vi lyckats, avslutar Robert.

Läs mer om vad medarbetarna på Ljungs Bygg och Rotundagruppens andra företag säger om nyttan med vår företagsgrupp:

Röster från Rotunda