Hållbarhet i allt vi gör – varje dag, i varje projekt

På Rotundagruppen är hållbarhet inget vi lägger till – det är grunden för allt vi gör. Våra företag arbetar aktivt och tillsammans för att säkerställa att verksamheterna och projekten bedrivs på ett hållbart sätt. Som koncern ser vi till att detta händer genom tydliga ramar, stöd och uppföljning.

Vi förlänger livslängden på
Sveriges fastigheter

Våra bygg- och byggkonsultföretag har ett gemensamt fokus på ROT-projekt (renovering, ombyggnad och tillbyggnad). Detta innebär att vi förlänger livslängden på Sveriges fastigheter – ett arbete som inte bara skapar hållbara hem och arbetsplatser, utan också minskar koldioxidutsläppen. Renovering och ombyggnation är nämligen betydligt mer resurseffektiva alternativ än rivning och nyproduktion.

hallbarhet_styrning

Styrning och policys

Hållbarhetsarbetet inom våra företag styrs av tydliga verktyg, såsom verksamhetspolicys (kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöpolicys), hållbarhetsprogram och uppförandekoden. Vi arbetar aktivt för att säkerställa att varje företag inom gruppen har fungerande system och rutiner som stärker deras hållbarhetsarbete. Ett seriöst arbete med KMA- och hållbarhetsfrågor är även en central del av vår due diligence-process vid nya förvärv.

Uppföljning

Uppföljning i projekten sker genom arbetsberedningar och projektspecifika KMA-planer, anpassade efter varje projekts unika förutsättningar. Våra företag får regelbundet positiv feedback från revisorer, vilket bekräftar deras kontinuerliga arbete med att förbättra processer och upprätthålla höga kvalitetsstandarder.

hallbarhet_uppfoljning

Vår hållbarhetsresa

Sedan 2024 har vi inom koncernen påbörjat arbetet med att bygga upp en gemensam process för att stödja och utveckla företagens KMA- och hållbarhetsarbete. Denna process, som vi kallar vår ”hållbarhetsresa”, inkluderar datainsamling och samordning av hållbarhetsrapportering enligt CSRD. I praktiken innebär det ett hållbarhetsnätverk och en hållbarhetsstyrgrupp som samarbetar över hela koncernen. Syftet är att säkerställa en gemensam utveckling inom detta viktiga område och skapa en enhetlig och effektiv struktur som underlättar både intern och extern rapportering.

Arbetet följer en tydlig processplan och omfattar både koncernens hållbarhetsstyrgrupp och det hållbarhetsarbete som bedrivs inom företagen. Några av milstolparna hittills inkluderar:

  • En koncernövergripande grundutbildning i hållbarhet och CSRD.
  • En omfattande intressentanalys på koncernnivå, ledd av företagens VD:ar.
  • En hållbarhetsdag för kunskapsdelning och samarbete.
  • Fastställandet av våra väsentliga hållbarhetsområden.

Nya digitala verktyg

Vi har även påbörjat implementeringen av Stratsys som ett digitalt verktyg för att effektivisera insamling och uppföljning av nyckeltal, mål och aktiviteter. Det förväntas ge en tydlig överblick över hållbarhetsarbetet inom koncernen och skapa värde för våra företag genom att underlätta deras hållbarhetsstyrning.

hallbarhet_stratsys_new

Globala mål och fokusområden

Rotundagruppens hållbarhetsarbete omfattar många olika aspekter, med särskilt fokus på de områden som våra företags intressenter anser vara viktigast och där vi har störst påverkan enligt vår bedömda dubbelväsentlighet. Dessutom har vi analyserat hur vårt arbete som koncern kan bidra till FN:s 17 globala mål.

Genom detta har vi identifierat sju prioriterade mål där vår verksamhet har mest positiv påverkan.

hallbarhet7

Här kan du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete

Hållbarhetskapitlet i Rotundagruppens årsredovisning redogör för hur Rotundagruppens företag övergripande ansvarar för hållbarhetsfrågor. Den beskriver även var vi befinner oss i vårt koncernövergripande hållbarhetsarbete. Vårt största företag, M3 Bygg, omfattas av hållbarhetsrapporteringskravet enligt årsredovisningslagen. Deras hållbarhetsrapport publiceras offentligt och granskas översiktligt av vår revisor. Den senaste rapporten från M3 Bygg finns tillgänglig för nedladdning här.

hallbarhet_arsredovisning