Maj 2025
Gröna framsteg utan avvikelser – Tumleheds Bygg visar vägen i hållbarhetsarbetet
Tumleheds Bygg har nyligen genomgått en uppföljningsrevision av sitt miljöledningssystem enligt ISO 14001 – och klarade sig helt utan avvikelser. Dessutom har det redan hållbarhetsrutinerade företaget tagit tydliga steg framåt i sitt miljöarbete.
Sedan 2021 är Tumleheds Bygg certifierat enligt ISO 14001, en europeisk standard för systematiskt miljöarbete med löpande uppföljning och förbättringar. Caroline Olofsson, KMA-konsult för både Tumleheds Bygg och systerföretaget Stångebro Bygg i Rotundagruppen, förklarar:
– Ledningssystemet kräver tydliga rutiner, dokumentation och praktisk uppföljning. Intressenter kartläggs, organisationens förutsättningar analyseras och miljömål kopplas till livscykelperspektiv och värdekedjor. Arbetet följer en röd tråd som utvärderas varje år.
Eftersom olika branscher har olika påverkan på miljön, behöver varje företag identifiera de mest relevanta miljöaspekterna och formulera sina mål utifrån dessa.
– För Tumleheds Bygg är utsläpp, avfall och kemikalier särskilt viktiga områden. Utsläpp från arbetsfordon mäts i relation till omsättningen, sorteringen av avfall förbättras och innehållet i kemikalier granskas för att undvika farliga eller allergiframkallande ämnen.
”Att ha stödet från Rotundagruppen och våra systerföretag känns tryggt. Vi utbyter erfarenheter kring miljöarbete och ger varandra praktiska tips och råd. Ett väldigt bra stöd.” Caroline Olofsson, KMA-konsult på Tumleheds Bygg
Alltid rum för förbättring
Tumleheds Bygg har lång erfarenhet av att arbeta med miljöfrågor. Företaget miljödiplomerades redan 2003 och har i dag väl etablerade rutiner och god intern kompetens för att möta ökade krav från både beställare och omvärld.
– Två gånger per år samlar vi in och analyserar miljödata. Halvårsavstämningen visar om vi ligger rätt till, och årsrapporten ger helhetsbilden, säger Caroline.
Tidigare revisioner har också gått bra, men i år syns tydliga förbättringar tack vare flera nya insatser.
– Vi har minskat utsläppen, ökat andelen biodiesel och förbättrat avfallssorteringen. Alla kemikalier granskas nu noggrant med säkerhetsdatablad, vilket gör det lättare att välja bort sådant vi inte vill ha kvar. Vi har också gjort miljöinformationen mer lättillgänglig i intranätet, så att det blir enklare för alla att hänga med.
Medvetenhet kring utmaningar
Tumleheds Bygg har bevisligen tydliga rutiner för att möta högt ställda miljö- och hållbarhetskrav – särskilt inom de områden de själva bedömt som mest kritiska. Men vissa projekt kan ändå innebära utmaningar, till exempel när det gäller att minska klimatpåverkan från materialval utan att påverka tidplan eller budget.
– Då gäller det att jobba proaktivt med beställare och leverantörer tidigt i projektet för att hålla kraven. Vi är vanligtvis bra på att föra en öppen dialog och hitta pragmatiska lösningar innan själva bygget sätter igång. Parallellt gäller det att vi håller oss uppdaterade på miljölagar, då dessa ändras regelbundet.
Hållbarhet en naturlig del av vardagen
Miljöarbetet på Tumleheds Bygg omfattar hela hållbarhetsbegreppet, från klimatpåverkan och arbetsmiljö till sociala frågor. För alla som jobbar i företaget är det en del av vardagen. Interna revisioner, skyddsronder och utbildningar säkerställer att de många insatserna också fungerar i praktiken. Även de nya kraven från EU styr utvecklingen framåt.
– Det nya CSRD-direktivet kräver att vi följer upp nyckeltal för både oss och våra leverantörer. Vi har redan börjat samla in data och gör regelbundna undersökningar för att ständigt förbättra vårt arbete, gärna tillsammans med våra kunder. Att hela Rotundagruppen samarbetar kring miljö- och hållbarhetsfrågor är en stor trygghet i allt detta.
Nyanställda på Tumleheds Bygg får en noggrann introduktion i företagets miljöarbete, aktiviteterna och det system som används. Förutom att alla behöver förstå sin roll, uppmuntras medarbetarna att rapportera in tillbud. Det kan handla om saker som skulle kunna leda till olyckor, eller bara vara tips på sådant som kan förbättras.
– Vi vill att alla här ska känna hur viktig miljöaspekten är och ha rätt kunskaper för att vi ska hålla oss i framkant. Årets revision är ett kvitto på att vårt arbete har genomslag och i slutändan gynnar det både samhället, vår bransch och oss som företag, avslutar Caroline.