2021 November

Konsten att flytta ett hus – M3 Bygg i samarbete med Telge Fastigheter

Att flytta är jobbigt nog – men att bokstavligen flytta ett helt hus? Telge Fastigheter, som bland annat förvaltar Södertäljes kulturarv, anlitade M3 Bygg för en utmaning av historiska mått. 

Den förmögna familjen Holmbergs anrika sommarvilla från 1885 är en verklig kulturpärla. Sedan den skänktes till Torekällberget i Södertälje 1996 har villan stått på en provisorisk och undanskymd plats. Det gör den inte längre.

 

En kulturgärning signerad Telge Fastigheter

För att skapa mer tillgänglighet fattade Telge Fastigheter beslutet att flytta på huset, något som är precis lika komplicerat som det låter. Till sin hjälp tog de M3 Bygg som trots sin stora erfarenhet från kulturminnesmärkta byggnader ändå ställdes inför oväntade utmaningar.

– Den här typen av projekt kräver alltid stor detaljkunskap, varsamhet och flexibilitet. Vi talar om ett hus som är över 130 år gammalt, vilket gör det extremt svårt att bedöma potentiella risker. Vi fick verkligen använda all vår erfarenhet den här gången, säger Jimmy Krig, projektledare på M3 Bygg. 

 

Finalen lockade storpublik

Det goda förarbetet från Telge Fastigheter och M3 Bygg ledde fram till en minst sagt spektakulär final. En stor skara åskådare hade samlats på Torekällberget för att bevittna husets förflyttning som skedde i två olika lyft med hjälp av två gigantiska kranar. Allt gick vägen och idag står sommarvillan på en mer synlig och tillgänglig plats. 

– Det är ett måste för att alla ska kunna njuta av huset och utforska det till fullo. Södertäljes kulturarv har berikats och vi är tacksamma över att vi fick hjälpa till på ett hörn, förklarar Simon Malki, platschef på M3 Bygg.

Senaste stories

Thomas_Jansson_Rotundagruppen.JPG 2021 December Thomas Jansson Johan-Lindberg-Rotundagruppen(1) Januari 2022 Johan Lindberg Storkyrkan-hero(1) September 2022 Storkyrkan