Augusti 2024

Lär känna Benny Valtersson – VD på Stångebro Bygg

Benny Valtersson trivs bäst när det rör på sig. Det gäller både byggprojekten han driver och hans aktiva friluftsliv fyllt av crossfit, golf, jakt och skidåkning. Var Stångebro Byggs VD hittar sin drivkraft? I passionen för de saker han tror på och glädjen i att se människorna omkring honom utvecklas.

 

Passionen för att bygga och fixa med saker kom tidigt för Benny Valtersson, och det var ingen slump att han i slutet av 90-talet studerade till byggnadsingenjör på Linköpings universitet. Lika naturligt är det att han idag är VD på Stångebro Bygg – företaget där allt startade.

                          – Jag började på Stångebro Bygg direkt efter min examen och arbetade som projektansvarig fram till 2013, då jag tog över som VD. Att stanna kvar så här länge speglar företagskulturen och människorna här, förklarar Benny.

 

En verksamhet präglad av samsyn och samverkan

Nyfikenheten har alltid funnits där. Genom hela sitt yrkesliv har Benny ständigt vidareutbildat sig och gått kurser i bland annat företagsledning, SBL ( Svensk Byggledare Utbildning) samt UGL (Utveckling Grupp och Ledare), offentlig upphandling av byggentreprenader och förhandlingsteknik.

                          – I en mindre verksamhet, där rollerna ofta går in i varandra, kommer kunskapsbredden väl till pass. Personlig utveckling är extremt viktigt för mig och jag vill att alla ska förstå varför vi gör vissa saker, snarare än bara vad och hur. Som pragmatiker vill jag att omgivningen ska vara strukturerad, saklig och konkret.

Benny beskriver sig själv som en receptiv person som drivs av att utveckla nya idéer och hitta möjligheter utanför de givna ramarna. I samverkansprojekt – en av Stångebro Byggs paradgrenar – måste alla bidra och försöka se igenom det som redan är framtaget.

 

– För oss är det viktigt att kunderna känner samma trygghet i vår organisation som om vi varit en del av deras. Hela vår företagsfilosofi genomsyras av samverkan, vilket vi vet skapar tillit och tillfredsställande långsiktiga resultat. Det börjar vanligtvis med ett samtal med arkitekten eller beställaren, där vi tillsammans försöker mejsla fram det mest attraktiva och kostnadseffektiva förslaget. Prestigelöshet och effektivisering är viktigt genomgående i projektet och alla på Stångebro Bygg hjälper till där det behövs, vilket är en stor trygghet för mig som VD.

 

God gruppdynamik en framgångsfaktor

Att vara målinriktad och lösningsorienterad med förmåga att se det viktiga i en större helhet och veta vad som ska prioriteras, har hjälpt Benny i sin roll som företagsledare. Genom åren har han jobbat mycket med att inte gå för snabbt fram, utan istället försöka anpassa tempot och stämma av punkt för punkt att alla verkligen förstått uppgiften.

– Här har ett så enkelt verktyg som Teams varit till otroligt stor hjälp. Mötestiden halveras och det är enkelt att försäkra sig om att inga frågetecken kvarstår.

 

Att se och fånga upp behovet

Bennys viktigaste hjälpmedel för att vända svagheter till styrkor är självreflektion. Hans intresse för personlig utveckling gör att han lättare kan utvärdera sin egen insats objektivt i en given situation.

– Emotionell intelligens går att utveckla över tid och det är något jag verkligen brinner för och har kommit väldigt långt med. Det lönar sig i projekt, där vissa naturligt driver på och andra är mer eftertänksamma. Den största belöningen för mig är att se människor växa i sin roll.

 

Han känner enorm stolthet över den dynamiska och flexibla arbetsgruppen på Stångebro Bygg som alltid sätter projektet i fokus och arbetar gränslöst för att hitta de bästa lösningarna.

– Mycket handlar om att vara lyhörd, fånga upp människors behov och få alla från beställaren till brukaren, underentreprenören och hantverkaren att må bra. Ibland kräver det att vi ställer lite jobbiga motfrågor för projektets bästa, men av erfarenhet vet vi att kunden brukar uppskatta det i slutändan, avslutar Benny Valtersson.

 

Fakta Benny Valtersson:

  • VD för Stångebro Bygg 
  • Uppvuxen i Åtvidaberg
  • En dotter som är 21 år gammal
  • 2 hundar
  • Bor i en villa i Linköping
  • Gillar golf, jakt, crossfit, skidåkning och matlagning. 

 

Fakta Stångebro Bygg:

  • Projektorienterat byggföretag med helhetsansvar
  • Ca 25 år i branschen
  • Omsättning 140 miljoner
  • 26 anställda
  • Stort partnernätverk och stark kundbas

Senaste stories

Jobbyte inom koncernen byggföretag Juli 2024 Jobbbyte inom koncernen Hållbarhet Stångebro Januari 2024 Stångebro Byggs vision – att bygga en hållbar framtid Valvskvarnen m3 Bygg December 2023 Inblick i ett av M3 Byggs största projekt - Totalrenovering Valvskvarnen åt Olov Lindgren m3 Bygg klimatprojekt artikel November 2023 M3 Byggs medverkan i branschens vägledning för klimatkrav vid upphandling av ROT-projekt Kasern II restaurering September 2023 Gårdagen möter framtiden – återuppståndelsen av Kasern II Storkyrkan-klocka-m3 Bygg September 2022 Ett nytt kapitel i Storkyrkans historia Johan Lindberg VD-Rotundagruppen April 2024 Idén bakom Rotundagruppen Thomas Jansson-Rotundagruppen Mars 2024 Lär känna Thomas Jansson – VD på M3 Bygg Husflytt Telge November 2021 Konsten att flytta ett hus – M3 Bygg i samarbete med Telge Fastigheter