Augusti 2023
Från historia till framtid: Renoveringen av Östra och Västra gymnasiehusen tar form
På Riddarholmen väcks snart två av Stockholms historiska pärlor till liv igen. Vi är stolta över att meddela att M3 Bygg snart tar sig an ännu ett betydelsefullt uppdrag – renoveringen av Östra och Västra gymnasiehusen.
M3 Bygg skriver på sin hemsida:
På uppdrag av Statens fastighetsverk har vi fått förtroendet att föra dessa ikoniska byggnader in i framtiden. M3 Bygg ansvarar för utförandeentreprenaden i projektet, som sträcker sig från augusti 2023 till våren 2025.
I århundraden har Östra och Västra gymnasiehusen stått som landmärken på Riddarholmen. Nu är tiden inne för dessa byggnader att genomgå en renovering och anpassas för att bättre möta framtidens behov. Östra och Västra gymnasiehusen har ett betydande historiskt och arkitektoniskt värde, och vår målsättning är att bevara och förstärka deras klassiska charm. Vårt mål är att förena historiskt arv med modern funktionalitet och skapa en inspirerande miljö för kommande generationer.
En historisk plats
Under gymnasiehusen döljer sig rester från Gråbrödraklostret, och delar av klostret står fortfarande kvar. Här finner vi klostermurar, klosterkällare och ett klosterrum med stjärnvalv som tros vara dekorerat av Albertus Pictor, en välrenommerad kyrkomålare från 1400-talets senare hälft. Under 1640-talet ägdes den östra längan, som då gick under namnet Banérska palatset, av riksstallsmästaren Gustaf Adam Banér. Under Banérs ägo genomfördes omfattande renoveringar av gymnasiehuset. Huset höjdes en våning och fick dess vackra fasad och stucktak som kan beundras än idag. Man tror även att det var Banér som lät riva halva huset och dra en gata mellan kyrkan och de gamla klosterbyggnaderna.
På 1730-talet beboddes Östra gymnasiehuset av Hedvig Taube, kung Fredrik i:s mätress, även kallad Sveriges första mätress. Kungen själv bodde i det närbelägna Wrangelska palatset tillsammans med drottning Ulrika Eleonora. Kungaparet residerade i palatset i väntan på återuppbyggnaden av Stockholms slott efter slottsbranden 1697.
År 1821 flyttade Stockholms gymnasium in i lokalerna, det var också då byggnaderna fick namnet Gymnasiehusen. Under 1800-talets mitt uppförde Stockholms stad, som stod som ägare till området, en byggnad för Stockholms gymnasium som då redan fanns i det östra grannhuset. Östra och Västra gymnasiehusen förenades med en gång som välver över Gymnasiegränd.
Att möta framtiden
Projektet omfattar en rad åtgärder – utbyte av installationer, installation av hiss, fasadarbeten, takrenovering samt ytskiktsrenovering. Lokalerna kommer helt enkelt anpassas för framtidens behov. För att säkerställa att arbetet håller hög kvalitet arbetar vi sida vid sida med ett dedikerat team av specialister.
Följ oss gärna i våra sociala medier. Där kan ni hålla er uppdaterade på de senaste nyheterna och ta del av fler av våra spännande projekt.
Vi ser fram emot att ha er med på resan!
Bild: Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38378853