September 2022

M3 Bygg på skattjakt i Storkyrkan

Restaurering och renovering av kulturhistoriska byggnader är ett arbete som alltid sker med varsam hand. Inte minst när det handlar om en så anrik byggnad som Storkyrkan i hjärtat av Stockholm, vars väggar och vrår kan dölja ovärderliga dokument från en svunnen tid. Under det prestigefulla arbetet med att återställa kyrktornets exteriör till 1740-talets utseende, upptäckte M3 Bygg och de övriga projektdeltagarna tre tidskapslar i ett lönnfack under kyrkspiran, varav en var daterad till 1742. Något som väckt stor uppståndelse riket runt. 

Öppnades under ceremoni

Under översyn av antikvarie Max Laserna öppnades kopparskrinen ett efter ett inför en förväntansfull publik på plats i kyrkan under torsdagen. Kapslarna visade sig bland annat innehålla läsbara textdokument som berättar om tornspirans rivning år 1736 och hur en ny i barockstil tog dess plats.

Brev till framtiden

Tidskapslar är egentligen inte ovanliga vid byggprojekt, utan brukar lämnas av hantverkare för att hittas av andra hantverkare i framtiden. De fynd som gjorts i Storkyrkan kommer att arkiveras för att sedan placeras tillbaka där de hittades. En ny, specialdesignad tidskapsel, kommer också att placeras på väl vald plats i tornet när renoveringen är färdig. 

– Fynd som dessa gör att du känner dig delaktig i historien och nära människorna som gjorde detta för 300 år sedan. När du håller pergamentet i handen minskar tiden i omfång, säger Jan Borg, platschef på
M3 Bygg.

Länkar:

Svt nyheter
Tv4 nyhetsmorgon
Tv4 nyheter
Tv4 Efter fem
 

Senaste Stories

Telge-husflytt 2021 November Att flytta ett hus Thomas_Jansson_Rotundagruppen.JPG 2021 December Thomas Jansson Johan-Lindberg-Rotundagruppen(1) Januari 2022 Johan Lindberg